• Novinky

            • Deň Zeme

            • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Pri tejto príležitosti si žiaci pripravili práce v podobe úvahy a prezentácií.

              ZEM

              Zem - aké krátke slovo, s akým obrovským významom. Naša krásna, modrá planéta sa o nás ukážkovo stará. Dáva nám nerastné bohatstvo, úrodu, vodu, vzduch, potravu,... proste všetko, čo k životu potrebujeme. A čo my? Čo dávame na oplátku my jej?

              Keď sa tak zamýšľam, je mi až do plaču, ako lynčujeme našu zem. Je to tak obrovský a globálny problém, až mám pocit, že sa nedá riešiť. Nadmieru ťažíme nerastné bohatstvo, robia sa bezhlavo a v obrovských rozmeroch výruby lesov. Nehovoriac o lesných strojoch, ktoré narúšajú prirodzenú drenáž pôdy, a tým vznikajú zosuvy premočenej pôdy, alebo práve naopak Sahara uprostred lesa. Znečisťujeme odpadom a chemikáliami vodné toky, moria, oceány. Robíme všetko pre to, aby sme roztopili našou aroganciou ľadovce, ktoré sú tak nevyhnutné pre ľudstvo. Zásoby pitnej vody sa míňajú a my sa len prizeráme a nič nerobíme. Je toho tak veľa, čím škodíme, či už priamo, vedome, alebo nepriamo a nevedome. Ale prečo? Prečo bodáme do srdca toho, kto nám dáva? Zem volá o pomoc. Stoná pod ťarchou odpadkov a ťažkých strojov, stoná keď ju dusíme výstavbou obydlí, infraštruktúrou, mega podnikov a tovární. Mestá už expandovali do nádherného lona prírody. Divá zver už pomaly nemá kde žiť. Strácame lesy, lúky, v horách pozeráme na ultramoderné stavby a nie na vrcholky hôr.

              Pripadám si moc malá, aby som čokoľvek napravila. Ale predsa len môžem. Aspoň máličko. Možno napríklad robiť na základných školách osvetu. Samozrejme zaujímavou a zrozumiteľnou formou, aby to deti a mladých ľudí oslovilo. Aby začal každý u seba. Stačí napríklad eliminovať odpad vo svojej domácnosti a ten čo predsa vznikne, správne likvidovať. Keď dostatočne namotivujeme deti, aby milovali svoju Zem, možno raz budú práve oni rozhodovať o veľkých ekologických projektoch.

              Nebuďme ľahostajní a priložme každý ruku k našej budúcnosti a budúcnosti našej Zeme. Sme od nej závislí.

                                                                                                                        Timea Uhlíková (III.B)

          • Vyhodnotenie súťaže Čitateľský maratón NETRADIČNE
            • Vyhodnotenie súťaže Čitateľský maratón NETRADIČNE

              1. miesto: Tereza Zelinová 4.B
              2. miesto: Margaréta Bičanová 4.A
              3. miesto: Romana Vráblová 3.A

              Práce žiakov boli ocenené knižnými poukážkami a poslané do celoštátnej súťaže Správa z izolácie, ktorú organizuje Denník N. Vybrané súťažné texty sú uverejnené v školskom časopise na stránke školy.  Pripájame ukážku víťaznej práce.

              Víťazom blahoželáme, ostatným ďakujeme za príspevky.

              SPRÁVA Z IZOLÁCIE

              Utorok 14.11.2020

              10:00

              Dnes je tretí deň karantény. Našťastie sme si ešte nezačali liezť na nervy.  Mirka sa momentálne snaží spraviť rybaciu nátierku na raňajky a Danko išiel nasekať drevo, aby sme si mohli zakúriť v krbe. Bez ohňa by sme tu asi zamrzli, keďže už teraz máme všetci plné nosy a boľavé hrdlá z noci, kedy pre istotu nekúrime, aby sme sa v malej chatke nezadusili. Danko začal stresovať, že už máme koronu, ale ja s Mirkou ho ubezpečujeme, že je to len z prechladnutia.

              „Otvor tie okná už konečne, veď sa tu všetci zadusíme!“ skríkla som práve na Danka, lebo je všade kopec dymu.

               Mirka stihla dorobiť nátierku a Ideme sa najesť, aby sme sa mohli premiestniť dole do dediny, aby sme zachytili nejaký signál a mali aspoň trocha pojem o tom, čo sa deje v škole.

              15:00

              Obed. Ach, zase obed. Nič nové, už tretí deň máme na obed kačku s červenou kapustou, ktorú nám nabalila babka v deň, keď sme sa dozvedeli, že sme boli s pozitívnym a musíme ísť rýchlo do karantény. Prisahám, že po konci tejto izolácie sa už kačky viac nedotknem!

              „Čo ideme robiť?“ pýta sa Mirka, aj keď nám je všetkým jasné, že je čas na UJA. V skutočnosti to má iný názov, ale nechcem znieť vulgárne. Je to kartová hra, ktorú sme naučili Mirku hrať. Princíp je v tom, že ten, kto prehrá, sa musí postaviť na stôl a verejne prehlásiť, že je UJO. Samozrejme, že nás tá hra už postupne prestáva baviť, a tak sme si začali dávať menšie stávky.

              „Ten, kto bude trikrát za sebou UJO, bude musieť 24 hodín robiť všetko, čo mu ostatní povedia,“ navrhol Danko a my sme s radosťou prijali stávku. Súboj bol veľmi napínavý, ale nakoniec Danko prehral. Nuž, smola.

               20:00

              Po tom, čo sme ho poslali zavrieť bránu, umyť riad, nasekať drevo a zatvoriť okno, ktoré bolo od nás asi 10cm, si myslím, že už začína aj ľutovať, že vymyslel takúto stávku.

              23:00

              Ucítili sme dym.

              „Niečo horí!“ povedala som na ostatným po tom, čo sa začala chatka plniť dymom. Vyvetrali sme všetko, prezreli chatu, no dym sa držal stále vo vnútri. Danko prišiel na teóriu, že nás niekto podpálil. Ale bolo to vonku. Dom o niekoľko metrov nižšie dymil. Uchvátene sme pozerali,  čo sa bude diať, až kým neprišli hasiči. Po chvíli sme sa zobrali naspäť dovnútra a rozhodli sa ísť spať. Konečne adrenalín!

              Tereza Zelinová IV.B 

      • Kontakty

        • Stredná športová škola
        • 041/5004408
        • Vrátnica (spojovateľka) - škola: 041/5004408 Vrátnica - školský internát: 0918370886
        • Rosinská 6 010 08 Žilina Slovakia
        • IČO: 55494099
        • DIČ: 2122053142
        • 100019964
        • E0007603849
        • PaedDr. Peter Hruška peter.hruska@sportovaskolaza.sk 041/5004410, 0907849466
        • Mária Dubová maria.dubova@sportovaskolaza.sk 041/5004409 - 10 agenda korešpondencie, odpisov vysvedčení a pod.
        • PaedDr. Jana Čibenková jana.cibenkova@sportovaskolaza.sk 0917823046 agenda školských akcií, maturitných skúšok, výchovno-vzdelávacích záležitostí teoretického a praktického vyučovania
        • PaedDr. Vladimír Kuťka vladimir.kutka@sportovaskolaza.sk 0908902252 agenda rezervácií športovísk, športovej prípravy, prijímacieho konania
        • Mgr. Erika Kobyliaková erika.kobyliakova@sportovaskolaza.sk 0917792745
        • Mgr. Emília Berešíková emilia.beresikova@sportovaskolaza.sk 0918370885 agenda prijímania žiakov do školského internátu a výchovno-vzdelávacích záležitostí v školskom internáte
        • Ing. Renáta Orješková renata.orjeskova@sportovaskolaza.sk 041/5004408 ekonomická agenda
        • Alexandra Baránková alexandra.barankova@sportovaskolaza.sk 0918222935
        • Zdenka Konštiaková skolska.jedalen@sportovaskolaza.sk 0918370887 041/5006614 - 15
        • Číslo účtu školy (bežný) SK64 8180 0000 0070 0068 8652
        • Číslo účtu školskej jedálne (stravovací) SK14 8180 0000 0070 0068 8679
        • https://www.facebook.com/sportovaskolaza
        • https://www.youtube.com/channel/UCsnkwuMEzae8-uO7gyCkmtw
      • Prihlásenie