• Technológia

      • O predmete - operátor

      • Obsah výučby vychádza zo vzdelávacej oblasti „Odborné vzdelávanie“ ŠVP 33 Spracúvanie dreva a výroba hudobných nástrojov. Na vytvorenie predmetu sme vychádzali z obsahového štandardu Spracovanie dreva. Na túto vzdelávaciu oblasť ŠVP vyčlenil 2 hodiny v každom ročníku.

        Metódy, formy a prostriedky vyučovania predmetu technológia majú stimulovať rozvoj poznávacích schopností žiakov, podporovať ich cieľavedomosť, samostatnosť, precíznosť a zodpovednosť. Učiteľ má povinnosť motivovať, povzbudzovať a viesť žiaka k čo najlepším výkonom, zdôrazňovať bezpečnosť pri práci.

        Hodnotenie žiakov bude založené na kritériách hodnotenia v každom vzdelávacom výstupe. Klasifikácia bude vychádzať z pravidiel hodnotenia tohto školského vzdelávacieho programu. Použijú sa adekvátne metódy a prostriedky hodnotenia.

        Cieľom predmetu je poskytnúť žiakom vedomosti a zručnosti o technickej dokumentácii, technickom zobrazovaní typových výrobkov, konštrukcií a materiálov, o zásadách normalizácie a štandardizácie v rozsahu svojho  odboru.

        Žiaci sa naučia z hľadiska teoretického aj praktického potrebné odborné výpočty, poznať a používať prostriedky IKT v odbore a pracovať so špeciálnymi aplikačnými programami v odbore. Žiaci sa naučia čítať technickú dokumentáciu, ovládať zásady tvorby technickej dokumentácie v odbore aj s využitím aplikačného softvéru. Žiaci sa naučia typológiu základných konštrukcií a výrobkov v danom odbore a jej využitie v procese návrhu, prípravy a realizácie výrobkov, ich výroby, montáže i obchodnej činnosti.

        Učivo rozvíja logické myslenie žiakov, ich predstavivosť, estetické a technické cítenie a vyjadrovanie, vedie ich k samostatnosti, starostlivosti presnosti a tvorivosti v odbore.

        Žiaci získajú vedomosti o technických materiáloch, dreve ako hospodársky významných drevinách, drevných materiáloch a polotovaroch, o ich vlastnostiach a vhodnosti použitia v rozsahu odboru. Žiaci sa naučia o hospodárnom využití materiálov, energií, zariadení  aj vo vzťahu k ochrane životného prostredia a možnosti recyklácie a energetického využitia odpadu. 

        Žiaci sa naučia vypočítať optimálnu spotrebu materiálu pre zvolený výrobok.

        Žiaci poznajú význam certifikácie   a  preukazovania zhody pre kvalitu výrobku a výroby.

        Obsahový okruh poskytuje žiakom vedomosti o technologických postupoch pri spracovaní materiálov na výrobky a konštrukcie v danom odbore. Žiaci sa teoreticky aj prakticky naučia zvoliť a používať vhodné materiály, náradie, stroje a výrobné  zariadenia a technologické postupy adekvátne k zadaniu v danom odbore. Spoznajú výrobné zariadenia, ich časti a funkcie, princípy ich činnosti, ich hospodárne využitie a obsluhu vrátane bežnej údržby. Spoznajú zariadenia a prípravky pre manipuláciu, montáž, balenie, skladovanie a prepravu výrobkov v rozsahu odboru. Žiaci sa naučia význam a princíp riadenia automatizovaných zariadení vo výrobe v odbore.

        Žiaci získajú vedomosti o jednotlivých technologických postupoch výroby v danom odbore, poznajú princíp navrhovania vhodných a hospodárnych technológií podľa konkrétnych podmienok výroby.

        Žiaci poznajú obsah, princíp tvorby a orientáciu v  pracovných návodoch, schémach, technickej dokumentácii a katalógoch v danom odbore. Poznajú princíp výpočtu výrobných nákladov a ceny výrobku a služieb v odbore.

        Žiaci sa naučia zásady riadenia výroby, riešenia úloh a vedenia menšieho kolektívu.

        Poznajú význam a spôsoby výrobnej kontroly a kontroly kvality výrobkov a služieb v rozsahu odboru.

        Osvojujú si vedomosti a zručnosti potrebné na prípravu výroby aj z hľadiska organizácie a riadenia danej výroby, rešpektujú ekonomické hľadiská a hľadiská bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a životného prostredia. Pracujú s technickou dokumentáciou, robia odborné výpočty, využívajú prostriedky IKT, pracujú s aplikačnými počítačovými programami.

        Obsahový okruh poskytuje komplex vedomostí a zručností vzťahujúci sa k celému odvetviu i ku konkrétnemu odboru. Rozvíjajú technické a ekonomické myslenie, odborné vyjadrovanie, organizačné schopnosti a tvorí podstatnú časť odbornej kvalifikácie absolventov v odbore.

        Poznajú základné právne predpisy súvisiace s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci, hygieny práce  a ochrany pred požiarmi a poznajú zásady a spôsoby  ochrany životného prostredia  z pohľadu možného ohrozenia činnosťou. 

         

    • Kontakty

      • Stredná športová škola
      • 041/5004408
      • Vrátnica (spojovateľka) - škola: 041/5004408 Vrátnica - školský internát: 0918370886
      • Rosinská 6 010 08 Žilina Slovakia
      • IČO: 55494099
      • DIČ: 2122053142
      • 100019964
      • E0007603849
      • PaedDr. Peter Hruška peter.hruska@sportovaskolaza.sk 041/5004410, 0907849466
      • Mária Dubová maria.dubova@sportovaskolaza.sk 041/5004409 - 10 agenda korešpondencie, odpisov vysvedčení a pod.
      • PaedDr. Jana Čibenková jana.cibenkova@sportovaskolaza.sk 0917823046 agenda školských akcií, maturitných skúšok, výchovno-vzdelávacích záležitostí teoretického a praktického vyučovania
      • PaedDr. Vladimír Kuťka vladimir.kutka@sportovaskolaza.sk 0908902252 agenda rezervácií športovísk, športovej prípravy, prijímacieho konania
      • Mgr. Erika Kobyliaková erika.kobyliakova@sportovaskolaza.sk 0917792745
      • Mgr. Emília Berešíková emilia.beresikova@sportovaskolaza.sk 0918370885 agenda prijímania žiakov do školského internátu a výchovno-vzdelávacích záležitostí v školskom internáte
      • Ing. Renáta Orješková renata.orjeskova@sportovaskolaza.sk 041/5004408 ekonomická agenda
      • Alexandra Baránková alexandra.barankova@sportovaskolaza.sk 0918222935
      • Zdenka Konštiaková skolska.jedalen@sportovaskolaza.sk 0918370887 041/5006614 - 15
      • Číslo účtu školy (bežný) SK64 8180 0000 0070 0068 8652
      • Číslo účtu školskej jedálne (stravovací) SK14 8180 0000 0070 0068 8679
      • https://www.facebook.com/sportovaskolaza
      • https://www.youtube.com/channel/UCsnkwuMEzae8-uO7gyCkmtw
    • Prihlásenie