• Novinky

            • TERÉZIA CIRIAKOVÁ SO STRIEBORNOU MEDAILOU NA MAJSTROVSTVÁCH EURÓPY V XCE

            • Po zisku striebornej medaily v cestných pretekoch na Majstrovstvách SR a ČR v kategórii juniorov dosiahla vynikajúce výsledky aj na Majstrovstvách Európy juniorov a U23 jazdcov naša žiačka Terézia Ciriaková. Odchovankyňa Cys - akadémie Petra Sagana si po štvrtkovom 6. mieste v shortracku junioriek pripísala v piatok (1.7.2022) na konto striebornú medailu v disciplíne elimination (XCE)!!! Titul Európskej vicemajsterky získala v spoločnom štarte junioriek a žien, zvíťazila Talianka Gaia Tormena, bronz si odniesla Češka Zuzana Šafářová. Terézii držíme palce aj na ďalších pretekoch Majstrovstiev Európy.

            • Blahoželáme!

            • Žiačke našej školy Nicol Celerikovej sa podarilo dosiahnuť cenný úspech, keď na  tohtoročných Majstrovstvách  Európy v disciplíne fitness artictic, ktoré sa konali v Španielsku, v Santa Susanne 5. až 8. mája v silnej konkurencii v kategórii žien obsadila pekné tretie miesto a získala tak bronzovú medailu. Medzi juniorkami na tom istom šampionáte skončila Nicol štvrtá. K obom hodnotným športovým výsledkom blahoželáme a želáme veľa energie do ďalšej športovej kariéry. ​​​​​​​

            • Dokázali sme to!

            • Ťažká drina sa vyplatila. Sme víťazi Župnej kalokagatie 2022!
              Tohtoročná príprava na kalokagatiu bola iná ako v minulých rokoch. Poctivo sme trénovali. A to zdôrazňujem, že naozaj poctivo. Dvakrát do týždňa streľba, hádzanie granátom, teoretická príprava. Náročnosť tréningov sa s približujúcimi pretekmi zvyšovala. Streľba, granáty, beh ... niekedy sme mysleli, že to už preháňame, ale vedeli sme, že ak chceme uspieť, musíme makať na 100%. Nakoniec maximálne koncentrovaní sme sa dočkali prvého postupového kola.

              V postupovom kole Župnej kalokagatie 2022 sme nemali žiadne stresy, boli sme pokojní, pred štartom sme trošku znervózneli a koncentrovali sme sa na výkon. Akonáhle sme odštartovali, všetok stres opadol. Dokonca sme si preteky poriadne užili. V prvom kole nám išlo hlavne o postup, a tak sa aj stalo. Skončili sme druhí, ale iba s tesným výsledkom. Veď predsa 2 sekundy za víťazom nie je až tak veľa. Skôr nás to namotivovalo do finálového kola.

              Vo finálovom kole toho stresu bolo omnoho viac, no snažili sme sa dať do pohody. Náš úmysel bol hlavne tentokrát zabojovať tak, aby sme porazili biligválne gymnázium, víťaza postupového kola. Do pretekov sme dali úplné maximum, trénovali sme dostatočne dlho, aby sme dali zo seba všetko. Počas pretekov sme išli ako hodinky, tímová spolupráca bolo na výbornú, povzbudzovali sme sa, pomáhali a po dobehnutí do cieľa sme boli milo prekvapení. Opäť 2 sekundy za najrýchlejším. Avšak v rukách sme mali žolíka. Výbornú streľbu, ktorá rozhodla. Stovky vystrieľaných diaboliek nevyšli nazmar. Nastali ,,najhoršie minúty" čakania na výsledky. Boli sme na seba hrdí, ako sme to zvládli, ale pochybnosť, či sme uspeli na najvyšší stupienok, nami lomcovala až do posledného momentu.

              Keď nastalo vyhodnocovanie súťaže, boli sme v neskutočnom strese. Báli sme sa, že sme sa nám nepodarilo súpera poraziť, no opak bol pravdou. 1. miesto je naše! Neskutočne sme sa tešili. Mali sme naozaj tažkého súpera, ktorého už dlhé roky nebolo možné poraziť. Avšak v ten deň sme to zmenili. Dokázali sme to! Vydreté a túžobne očakávané víťazstvo bolo naše. Boli sme šťastní, že sme to vyhrali, predsa len sme dali do prípravy a pretekov všetko.
              Na toto sa bude ešte dlhé roky spomínať.

              Na víťazstve sa podieľali: Laura Hubcejová, Adela Mlkvíková, Dominik Pagáč, Adriana Lacekova, Sofia Skvortsova, Vlado Kaštan

            • Turnaj v teqbale

            • Dňa 14.6.2022 sa v priestoroch našej športovej haly uskutočnil školský turnaj v teqbale. Turnaja sa zúčastnilo 6 dvojčlenných tímov, ktoré si zmerali sily systémom každý s každým. Každý zápas sa hral na dva vyhraté sety. O zaujímavé športové momenty počas celého turnaja nebola núdza. Víťazný tím v zložení Marián Weber, Filip Magát vo finále proti Samuelovi Šlosárovi a Samuelovi Šarudimu predviedol aj niekoľko náročných smečov a suverénnym spôsobom si vybojoval postup na celoštátne finále, ktoré sa uskutoční 17. júla v Bratislave. Celé podujatie prebehlo v prajnej atmosfére a bolo dobrou reklamou na tento mladý a dynamický šport. Všetkým účastníkom turnaja ďakujeme na predvedenú hru a oduševnené športové výkony a víťazom blahoželáme.   

            • Úspechy futsalistov

            • Blahoželáme žiakom II.E, I.D a III.B a súčasne hráčom ŠK Makroteam Žilina (trénerom Dušanovi a Eve Dobšovičovcom) k dosiahnutým športovým výsledkom.  Aj keď po nešťastnom finále juniorskej extraligy do 20 rokov bolo na tvárach všetkých badať smútok, či sklamanie z výsledku, blahoželáme k zisku striebra. Rozhodujúci penaltový rozstrel síce nevyšiel, no naši chlapci predviedli skvelé futsalové divadlo, ktorému chýbalo aspoň jedno presné chladnokrvné zakončenie naviac z toho množstva gólových šancí.   V extralige dospelých s absolútne najmladším kádrom s vekovým priemerom hlboko pod 20 rokov našich športovcov od postupu do play off delili len 2,5 minúty alebo jeden jediný bod.

            • Športovci v meste lásky

            • Dňa 2.6.2022 sme sa (všetci druháci) zúčastnili exkurzie Do Banskej Štiavnice. Naše prvé kroky smerovali do domu na Trojičnom námestí, kde žila Marína Pischlová, nenaplnená láska romantického básnika Andreja Sládkoviča. Teraz tam sídli svetoznáma Banka lásky, ktorá Slovensko reprezentovala na svetovej výstave v Dubaji. Sprievodkyňa nám povedala, že ľudia z celého sveta tu môžu uchovávať symboly svojej lásky v trezore, ktorý je vytvorený zo schránok s veršami z Maríny. Videli sme aj hovoriace obrazy, unikátny láskomer a iné interaktívne exponáty.

              Po prehliadke naše kroky smerovali na vyhliadku nad Banskú Štiavnicu s unikátnym výhľadom na mesto a okolitú prírodu. Videli sme to najlepšie z historického mesta, zapísaného v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Odvážni chlapci sa aj okúpali v jednom z tajchov.

              Výlet sme si naplno užili, ale najmä sme sa niečo nové naučili a užili si spoločne strávený čas.

                                                                                                                                                      Simona Ofúkaná II.A

            • Parádny deň 12

            • prvý či druhý, každý je víťaz!

              Dňa 27.5.2022 sa v areáli Spojenej školy, Rosinská cesta 4, Žilina uskutočnil už 12. ročník netradičného športového podujatia Parádny deň, tento rok s podtitulom prvý či druhý, každý je víťaz. Nad podujatím prevzala záštitu predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

              Cieľom tohto podujatia bolo podporiť komplexný prístup sociálnej rehabilitácie osôb so zdravotným postihnutím, ktorý je zameraný nielen na zlepšenie dotknutých fyziologických funkcií, ale aj psychosociálnych funkcií pomocou športových aktivít a spolupráce s osobami bez zdravotného hendikepu.

              Na Parádnom dni, ktorému aj v tomto roku prialo pekné počasie, sa zúčastnilo 18 družstiev zložených z klientov domovov sociálnych služieb a špeciálnych škôl z celého žilinského kraja.

              Podujatie prebiehalo vo vonkajšom športovom areáli školy a slávnostne ho otvorili riaditeľ usporiadateľskej školy p. Peter Hruška, podpredseda ŽSK p. Peter Weber, riaditeľ odboru školstva a športu ŽSK p. Ľuboš Berešík a hostia z Regionálneho úradu školskej správy Žilina a partnerských základných a stredných škôl (SOŠ dopravná Žilina, ZŠ Karpatská, Gymnázium Varšavská, Střední škola Havířov a Zespól Szkól Budowlanych Cieszyn).

              Súťažiaci účastníci mohli absolvovať 10 bodovaných športovo-kreatívnych stanovíšť a získať tak body, ktoré si následne mohli premeniť v „obchodíku“ za darčeky a užitočné veci darované štedrými sponzormi a dobrými ľuďmi. Veríme, že účastníkom budú robiť radosť minimálne do budúceho ročníka tohto podujatia.

              Neodmysliteľnou súčasťou Parádneho dňa je aj tvorivá súťaž o tzv. „najparádnejšie tričko“, ktorá bola vyhodnotená záverom podujatia. Pri hodnotení tričiek sa kládol dôraz hlavne na nápaditosť a kvalitu spracovania 😊.

              V duchu podtitulu tohtoročného ročníka si každý účastník odniesol svoju malú výhru – dobrý pocit a pekné spomienky a do každého domova sociálnych služieb štedrý sponzor daroval voucher na kúpeľné procedúry pre 2 osoby v Spa Aphrodite Rajecké Teplice.

              Veríme, že 12. ročník Parádneho dňa bol naozaj parádny a všetkým zúčastneným naň zostanú len parádne spomienky.

            • Rozlúčka so štvrtákmi

            • V piatok 20.5.2022 prebehla v priestoroch školskej jedálne rozlúčka s našimi štvrtákmi, ktorým od pondelka začal akademický týždeň. V rámci tohto milého celoškolského podujatia sme si zaspomínali na rôzne úskalia i radosti školského života a prostredníctvom rozlúčkových videí sme mohli spolu s našimi štvrtákmi opäť prežiť ich cestu premeny z prvákov na sebavedomých maturantov s vlastným názorom a odhodlaním v živote niečo dokázať. Celé podujatie prebehlo v príjemnej a žičlivej atmosfére, ku ktorej svojimi vystúpeniami a spomienkami prispeli ako samotní štvrtáci tak i členovia pedagogického zboru školy. Osobitná vďaka patrí žiakom III.D triedy, ktorí rozlúčku zo štvrtákmi  zorganizovali. Verím, že táto príjemná udalosť bola tým správnym začiatkom záverečnej fázy prípravy na úspešné zvládnutie maturitnej skúšky. Na maturite prajeme štvrtákom aby nestratili vieru vo vlastné schopnosti a vedomosti, mali povestný kúsok šťastia a vytiahli si tie správne otázky tak, aby všetci úspešne skúšku dospelosti zvládli podľa vlastných predstáv.

            • Na našej škole opäť prebehol Súboj titanov

            • Po covidovej pauze sme obnovili tradíciu v celoškolskom futsalovom turnaji, ktorý sa pod názvom Súboj titanov uskutočnil 6.5. 2022 v našej športovej hale. V rámci turnaja proti sebe za výdatného povzbudzovania študentov i učiteľov v hľadisku zápolili futsalové tímy z jednotlivých tried.

              Víťazom turnaja sa stal tím III. D triedy, ale hodnotné športové výkony predviedli všetky zúčastnené družstvá. Do turnaja sa v rámci dvoch exhibičných zápasov zapojil aj tím učiteľov, ktorí so cťou skúsenosťami vzdorovali mladíckej dravosti i rýchlosti a oba svoje zápasy za búrlivých ovácií publika vyhrali.

              Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za zdarný priebeh a žičlivú atmosféru, ktorú počas tejto vydarenej športovej akcie vytvorili.

            • O ochrane prírody hravo

            • Na základe spolupráce našej školy so Žilinskou univerzitou mali naši žiaci možnosť v apríli rozšíriť svoje vedomosti a rozhľad v oblasti ochrany prírody.

              Udialo sa tak prostredníctvom workshopu zameraného na problematiku ochrany prírody, ktorý v priestoroch našej školy prebehol začiatkom apríla. Na workshope sa zúčastnili žiaci II. D a III. D triedy, ktorí si pod vedením lektorky zo Žilinskej univerzity užili hravý a tvorivý deň zameraný na objavovanie nových skutočností a poznatkov v oblasti ochrany prírody.

              V rámci workshopu žiaci mali možnosť vzhliadnuť unikátny dokument Vlčie hory a pralesy na Slovensku, rozšíriť si vedomosti v oblasti územnej a druhovej ochrany prírody ako i získať informácie o možnom vysokoškolskom štúdiu oboru stráž prírody.

              Najväčší úspech medzi žiakmi zožala tímová súťaž o krásach a prírodných pamiatkach Slovenska, ktorá bola zostavená vo formáte známej televíznej relácie Milujem Slovensko. Práve táto časť workshopu prebudila v žiakoch súťaživosť i tímového ducha a rozpútala napínavý interaktívny súboj, v rámci ktorého museli žiaci získané vedomosti dokazovať  v zaujímavých disciplínach po vzore známej televíznej relácie.  Z tvárí i komentárov žiakov bolo jasné, že končiaci sa workshop bol nielen príjemne ale i prínosne stráveným časom.

            • Literárno-historická exkurzia na Skalu pri Trenčíne

            • Dňa 29. 4. sme sa zúčastnili zájazdu smer Trenčín. V skorých ranných hodinách sme nastúpili do autobusu, kde sme zažili príjemnú atmosféru plnú pekných pesničiek. Exkurzie sme sa zúčastnili všetci prváci.  Na veľmi milé prekvapenie sme si hneď padli do oka a bavili sa všetci spolu. Prvá zastávka bola Skalka pri Trenčíne, kde nás pani sprievodkyňa zoznámila so zajímavou históriou. Ukázala nám vnútorné priestorya previedla nás cez chodbu medzi skalami. Mali sme možnosť vidieť sochu sv. Beňadika, ku ktorej sme museli kráčať zohnutí, aby sme sa nebuchli hlavami o strop. Spoločnosť nám robili i zimujúce netopiere. Po prehliadke kláštora sme sa presunuli k Bazilike sv. Svorada a Benedikta, odkiaľ zhodili zbojníci mŕtve Benediktovo telo podľa legendy do Váhu. Našou predposlednou zastávkou bol rímsky nápis na skale Trenčianskeho hradu. Zaujímavé bolo, že sme ho dokázali vidieť len tak, že sme museli vstúpiť do hotela. Nasledovala prehliadka mesta. Katov dom, kostnica, jezuitský kostol. Najviac ma zaujal Katov dom, v stredoveku v ňom býval kat, ktorý na hornom poschodí býval a na prízemí mučil ľudí. Celkom unavení sme nakoniec strávili príjemnú obednú prestávku s jarnými lúčmi slnka na námestí pri dobrej šálke  kávy. Tento deň bol veľmi príjemný, zažili sme pekné chvíle a navštívili nové miesta. 

            • Opäť sme pomáhali

            • Opäť sme sa zapojili do pomoci pre odídencov z Ukrajiny. V utorok 27. 4. 2022 žiaci II.D triedy ukázali dobré srdce a ochotu pomáhať ľuďom v núdzi, keď sa iniciatívne zapojili do humanitárnych aktivít v centre humanitárnej pomoci pre ukrajinských odídencov na Poštovej. Žiaci počas štyroch hodín aktívne pomáhali s triedením a evidenciou humanitárnej pomoci. Napriek ťaživej atmosfére, ktorú spôsobuje ťarcha konfliktu a jeho dosah na osudy obyčajných nevinných ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy na Ukrajine, sa nám v rámci našich aktivít podarilo vytvoriť priateľské prostredie a dobrú náladu, ktorá, veríme, pomohla i samotným žiadateľom o pomoc a ich deťom, ktorým sa naši žiaci v rámci prvého kontaktu tiež venovali. Všetkým zúčastneným patrí úprimná vďaka a obdiv za to, že svojou ľudskosťou dokázali aspoň o trochu zmierniť neľahký údel vojnou skúšaných ľudí z Ukrajiny.

            • Rande s robotom GoFa

            • 8. apríla 2022 sa 15 dievčat našej školy zúčastnilo akcie Rande s robotom GoFa na Poštovej 1. GoFa je kolaboratívny robot navrhnutý pre prácu s ľuďmi v priemysle. Meno tohto robota je odvodené z anglického „Go faster. Go further than ever.“, čo vo voľnom preklad znamená: Choď rýchlejšie a choď ďalej ako kedykoľvek predtým. Cieľom tohto eventu bolo podporiť mladé dievčatá v študovaní IT odborov. Naše žiačky si mohli vyskúšať ovládanie robota GoFa. Organizátori si pre naše žiačky pripravili súťaž, pričom neskôr boli ocenené malou pozornosťou.

            • Objavujeme umenie

            • Ako súčasť rozvoja zážitkového vyučovania na našej škole sa žiaci štvrtého ročníka v rámci predmetu umenie a kultúra zúčastnili podujatia Žilina žije svetlom

              V rámci tohto podujatia v dňoch 25. a 26. marca sa na 7 miestach v centre Žiliny nachádzali rôzne svetelné inštalácie ako výraz súčasného moderného konceptuálneho umenia. Nápadité svetelné inštalácie bolo možné vzhliadnuť v Žilinskom konzervatóriu, v Mestskom divadle Žilina, tiež v Považskej galérii, v Rosefeldovom paláci a v Novej synagóge. Výstava našich žiakov oslovila a v mnohých vyvolala príjemný umelecký zážitok, o čom svedčia ich viaceré nadšené reakcie.

              Napríklad podľa štvrtáčky Timey bola najkrajšia inštalácia v priestoroch Považskej galérie. „Táto inštalácia sa mi páčila asi najviac. Je to tým, že sa nachádzala vo vnútri a všetko bolo dobre vidieť, ale celkovo ma aj najviac oslovila svojou atmosférou. Mala som taký zvláštny pocit, možno keby tam nebola so mnou spolužiačka, by som sa aj trochu bála, ale keďže sme tam boli spolu, tak to bolo veľmi zaujímavé a zábavné.“ 

            • Naši naj ocenení športovci

            • Mesto Žilina ocenilo najlepších športovcov za roky 2020 a 2021. Medzi ocenenými mládežníkmi boli naši žiaci:

               

              1.miesto – Zuzana Michaličková, atletika, triatlon, plávanie, Atletický oddiel Žilina a Nereus Žilina

              2.miesto – Martin Svrček, cyklistika, CyS – Akadémia Petra Sagana

              3.miesto – Nicol Celeríková, fitnes, Gymnastika a fitnes Žilina

              4.miesto – Ondrej Macúš, zjazd na divokej vode, ŠK Dukla Žilina

              5.miesto – Timotej Jambor, futbal, MŠK Žilina

              6.miesto – Vanesa Šelmeková, krasokorčuľovanie, Figure Skating club

              7.miesto – Terézia Ciriaková, cyklistika, CyS – Akadémia Petra Sagana

              8.miesto – Ondrej Malek, atletika, Slávia Žilinská univerzita

              9.miesto – Dávid Zauška, olympijská lukostreľba, Reflex Žilina

              10.miesto – Michal Šichta, cyklistika, Cyklistická Tour

              11.miesto – Andrej Tomašec, hokej, MsHKM Žilina

               

              Oceneným športovcom srdečne blahoželáme!

            • Čitateľský maratón 2022

            • Aj v tomto školskom roku sme oslávili marec mesiac knihy tradičnou akciou, čitateľským maratónom. Zamerali sme sa na putovanie žánrami. Vybrané družstvá z tried v určenom časovom intervale navštívili 4 stanoviská, kde si vypočuli ukážky z rôznych diel a potom odpovedali na súťažné otázky. Vypočuli si napríklad rozprávanie p. Dominika o jeho koníčku, ktorým je zbieranie podpisov. P. Sirocký im v priestoroch telocvične prečítal úryvok z biografie Peti Vlhovej. P. Comorková sa zamerala na svoj obľúbený žáner – povesti. P. Pažická ich zoznámila s reportážami Borisa Filana a s jeho tvorbou poppoézie.

              Na konci boli vyhodnotení víťazi, ktorými sa stalo družstvo z III.B.

            • NO BACKPACK DAY AJ NA NAŠEJ ŠKOLE

            • 1. apríl  bol na našej škole naozaj bláznivý. Okrem viacerých vtipných momentov a žartíkov, ktoré nám tento deň priniesol aj vďaka nápaditosti našich študentov sme sa ako škola zapojili do celosvetovej akcie NO BACKPACK DAY. Cieľom tejto akcie bolo tichým a vtipným spôsobom poukázať na tému násilia na školách. Úlohou účastníkov akcie bolo zúčastniť sa na vyučovaní v pásikovom tričku, košeli, nohaviciach a zároveň si nesmeli  doniesť školské pomôcky do školy v školskej taške, ale napríklad v igelitke, vrecku, fúriku, v kufri, káričke, v prenosnej autochladničke, piknikovom košíku, v krabici od topánok a podobne. Fantázii sa medze nekládli.

            • Opäť sme sa zapojili do pomoci pre odídencov z Ukrajiny

            • Aj tento týždeň si žiaci našej školy  vyhrnuli rukávy a pomohli pri spracovaní humanitárnej pomoci pre ľudí postihnutých vojnou na Ukrajine.Všetkým žiakom, ktorým  osud vojnou skúšaných obyvateľov Ukrajiny nie je ľahostajný a priložili ruku k dielu patrí úprimný obdiv a vďaka.

    • Kontakty

      • Stredná športová škola
      • 041/5004408
      • Vrátnica (spojovateľka) - škola: 041/5004408 Vrátnica - školský internát: 0918370886
      • Rosinská 6 010 08 Žilina Slovakia
      • IČO: 55494099
      • DIČ: 2122053142
      • 100019964
      • E0007603849
      • PaedDr. Peter Hruška peter.hruska@sportovaskolaza.sk 041/5004410, 0907849466
      • Mária Dubová maria.dubova@sportovaskolaza.sk 041/5004409 - 10 agenda korešpondencie, odpisov vysvedčení a pod.
      • PaedDr. Jana Čibenková jana.cibenkova@sportovaskolaza.sk 0917823046 agenda školských akcií, maturitných skúšok, výchovno-vzdelávacích záležitostí teoretického a praktického vyučovania
      • PaedDr. Vladimír Kuťka vladimir.kutka@sportovaskolaza.sk 0908902252 agenda rezervácií športovísk, športovej prípravy, prijímacieho konania
      • Mgr. Erika Kobyliaková erika.kobyliakova@sportovaskolaza.sk 0917792745
      • Mgr. Emília Berešíková emilia.beresikova@sportovaskolaza.sk 0918370885 agenda prijímania žiakov do školského internátu a výchovno-vzdelávacích záležitostí v školskom internáte
      • Ing. Renáta Orješková renata.orjeskova@sportovaskolaza.sk 041/5004408 ekonomická agenda
      • Alexandra Baránková alexandra.barankova@sportovaskolaza.sk 0918222935
      • Zdenka Konštiaková skolska.jedalen@sportovaskolaza.sk 0918370887 041/5006614 - 15
      • Číslo účtu školy (bežný) SK64 8180 0000 0070 0068 8652
      • Číslo účtu školskej jedálne (stravovací) SK14 8180 0000 0070 0068 8679
      • https://www.facebook.com/sportovaskolaza
      • https://www.youtube.com/channel/UCsnkwuMEzae8-uO7gyCkmtw
    • Prihlásenie