• Novinky

            • Veľký úspech našej Spojenej školy v Župnej Kalokagatii

            •      V dňoch 17.a 24. septembra 2021 sa v našej Spojenej škole konal 14. ročník Župnej kalokagatie. V piatok 17.9. sa konalo postupové kolo, na ktorom sa zúčastnilo 23 škôl z Oravy, Kysúc, Považia, Turca a Liptova. Postúpilo 12 tímov do finálového kola, ktoré sa konalo 24.9., zároveň sa  k nim pridal aj obhajca titulu Bilingválne gymnázium, T.Ružičku, Žilina, ktorý už v 12. a 13.ročníku  získal putovný pohár. Napriek mokrému variantu, ktorý si vyžiadalo zlé počasie, postúpil aj náš tím, a tak sme mali vo finálovom kole ohnivko a nádej na umiestnenie. V piatok 24. septembra nám počasie ukázalo svoju lepšiu tvár, a preto finálové kolo sa konalo podľa suchého variantu. Kalokagatia, vychádzajúc z antickej tradície, je spojenie krásy tela ale aj ducha. Súťažilo sa nielen v silových športoch a behu, ale aj vo vedomostiach. Súťažiaci mohli naplno preukázať, čo je v skutočnosti ich silná stránka. Všetky  tímy podali skvelé výkony a o ich umiestnení rozhodovali skutočne stotiny. Ale vyhrať môže len jeden. Aj keď najdôležitejšie je súťažiť v rámci fair play. Titul a putovný pohár získalo Bilingválne gymnázium, T.Ružičku,  Žilina, a pretože to bolo tretíkrát po sebe, pohár už zostáva na ich škole. Čo však bolo z nášho hľadiska dôležitejšie, že na druhom mieste skončila naša škola. Tím v zložení Laura Hubcejová III.D, Adela Mlkvíková III.B, Vladimír Kaštan III.B, Vincent Chyla III.D a Dominik Pagáč II.D  podal fantastický výkon. Napriek slabej streľbe dokázali športovci všetkých predčiť v ostatnom zápolení a podľahli len  víťazovi. Za to im patri veľká vďaka.

              Poďakovanie patri aj všetkým organizátorom a každému, kto sa na tejto Kalokagatii podieľal.

            • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy

            • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

              Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka, postačuje aj prostredníctvom rodičovského konta na EduPage.

              Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

              Oznam bol vydaný na základe pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskum a športu SR za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach v zmysle manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR v školskom roku 2021/2022, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky škôl a školských zariadení, vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní počas pandémie ochorenia COVID-19.
              Bližšie informácie: 
              https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/ 

          • Otvorenie školského roku 2021/2022
            • Otvorenie školského roku 2021/2022

            • Vážení rodičia, milí žiaci!

              Slávnostné otvorenie školského roku 2021/2022 za prítomnosti podpredsedu Žilinského samosprávneho kraja sa uskutoční dňa 2.9.2021 (štvrtok) v čase o 9,00 hod. v priestore vonkajších športovísk a v prípade nepriaznivého počasia v priestore športovej haly.

              Tešíme sa na Vás!

              Po otvorení školského roka sa uskutočnia informačno-organizačné stretnutia žiakov s triednymi učiteľmi v učebniach školy podľa rozpisu zverejneného na vstupných dverách do školy.

              V prípade záujmu o stravovanie v školskej jedálni (OBEDY) je potrebné vyplniť elektronickú prihlášku na stravovania dostupnú tu: https://forms.gle/r6b6Bm9HT4DCUA8k8

          • Letné olympijské hry v Tokiu 2020 (2021)
            • Letné olympijské hry v Tokiu 2020 (2021)

            • Sme nesmierne radi a hrdí na našich absolventov Elišku Mintálovú a Juraja Sagana, ktorí Slovensko a našu školu reprezentujú na tohtoročných letných olympijských hrách v Tokiu. Držíme im palce v dosahovaní životných úspechov!

              Rovnako prajeme veľa štastia aj celej slovenskej reprezentácii LOH v Tokiu.

          • Úradné hodiny v čase letných prázdnin
            • Úradné hodiny v čase letných prázdnin

            • Celoškolská dovolenka v čase od 19.07.2021 do 06.08.2021 (vrátane) - Potvrdenia o návšteve školy sa v tomto období nevydávajú.

              V ostatnom čase letných prázdnin sú úradné hodiny v pracovné dni od 8,00 do 12,00 hod.

              Neodkladné úradné záležitosti vybavíte po predchádzajúcej e-mailovej, v nevyhnutných prípadoch telefonickej dohode (peter.hruska@sportovaskolaza.sk, 0907849466 - riaditeľ školy)

              Za porozumenie ďakujeme

          • Cyklistom to ide na jednotku!
            • Cyklistom to ide na jednotku!

            • Týmto srdečne blahoželáme našim absolventom Petrovi Saganovi (1. miesto) a Matúšovi Štočekovi (2. miesto) za skvelé výkony na MSR v cyklistike v kategórii Elite a v kategórii juniorov žiakovi III.B Martinovi Svrčekovi za 1. miesto. 

              Držíme palce i naďalej!

              Aj tieto úspechy sú dôkazom toho, že v Strednej športovej škole v Žiline sa nám v spolupráci s najlepšími športovými klubmi v regióne darí vychovávať kvalitných športovcov a úspešných absolventov.

          • Úspechy futsalistov
            • Úspechy futsalistov

            • Blahoželáme žiakom I.E (Bistiak Matej, Dolník Tobias, Hubočan Miloš, Kráľ Filip, Mikula Samuel, Pavlík Matej, Podstavek Patrik) a súčasne hráčom ŠK Makroteam Žilina (trénerom Dušanovi a Eve Dobšovičovcom) k dosiahnutým športovým výsledkom.

              Táto partia chlapcov 💛🖤 to ťahá spolu už nejaký rôčik, aj keď ešte stále vzhľadom na svoj vek majú všetko pred sebou. V tejto divnej covid-sezóne si mnohí odkrútili premiéru medzi dospelými a svoje skúsenosti preniesli na palubovku v juniorskej súťaži do 20 rokov 👏👏👏 Odmenou bolo veľké prekvapenie a bronzové umiestnenie 🏆🥉 Záverečná časť sezóny ich však stále ešte len čaká - zajtra vo Final Four juniorskej extraligy do 1️⃣7️⃣ rokov... od 12,30 semifinále s MIMEL Lučenec. Držte chlapcom palce 👊👊👊 

          • Rok dobrovoľníctva v našej škole
            • Rok dobrovoľníctva v našej škole

            • Aj Strednej športovej škole v Žiline záleží na ekológii

              Športovci si ako prví  uvedomujú, aké dôležité je mať zdravé životné prostredie, a to nielen vo svojich domácnostiach, ale aj v  najbližšom okolí, napríklad v škole a na športoviskách.

              Sú to oni, ktorí považujú svoje telá za „chrám“, a preto im nie je ľahostajné životné prostredie, v ktorom tento „chrám“ budú budovať. V uplynulých dňoch sa žiaci Strednej športovej školy v Žiline zapojili do výzvy Žilinského samosprávneho kraja „Rok dobrovoľníctva“, ktorú 18.3.2021 vyhlásila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová a trvá do februára 2022. Aktivita slúži na vzdelávanie mládeže v oblasti dobrovoľníctva, ako prostriedok na potlačenie negatívnych vplyvov a dopadov pandémie Covid-19. Naša škola nemohla zaostať v rozvoji činností spadajúcich pod sféru dobrovoľníctva. V súvislosti s ročným obdobím a rozvoľňovaním obmedzení si z výzvy vybrala  najmä ekologickú oblasť. Cieľom bolo zbaviť sa odpadu z okolia, ktorý je v tomto období všadeprítomný. Žiaci  spoločne so svojimi triednymi učiteľmi vytypovali lokality, ktoré sami videli ako problematické. Tým prejavili záujem o životné prostredie vo svojom okolí, ako aj snahu tomuto stavu pomôcť.

              Veľmi oceňujeme zapojenie sa žiakov do výzvy, lebo boli ochotní aj nad rámec svojich povinností pomôcť škole rásť.

          • Držíme palce našim absolventom!
            • Držíme palce našim absolventom!

            • Tešíme sa z účasti našich absolventov, Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika a Adriána Holešinského, na tohtoročných Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Lotyšsku a prajeme im veľa športových i osobných úspechov.

              Držíme palce!

          • Gratulácia
            • Gratulácia

            • Martin Svrček žne jeden úspech za druhým!

              Odchovanec CYS - Akadémia Petra Sagana a žiak III.B triedy Martin Svrček nám v Taliansku robí len radosť. Gratulujeme k dosiahnutým úspechom a prajeme pevné zdravie a športové nasadenie i naďalej.

              Držíme palce!

            • Deň Zeme

            • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Pri tejto príležitosti si žiaci pripravili práce v podobe úvahy a prezentácií.

              ZEM

              Zem - aké krátke slovo, s akým obrovským významom. Naša krásna, modrá planéta sa o nás ukážkovo stará. Dáva nám nerastné bohatstvo, úrodu, vodu, vzduch, potravu,... proste všetko, čo k životu potrebujeme. A čo my? Čo dávame na oplátku my jej?

              Keď sa tak zamýšľam, je mi až do plaču, ako lynčujeme našu zem. Je to tak obrovský a globálny problém, až mám pocit, že sa nedá riešiť. Nadmieru ťažíme nerastné bohatstvo, robia sa bezhlavo a v obrovských rozmeroch výruby lesov. Nehovoriac o lesných strojoch, ktoré narúšajú prirodzenú drenáž pôdy, a tým vznikajú zosuvy premočenej pôdy, alebo práve naopak Sahara uprostred lesa. Znečisťujeme odpadom a chemikáliami vodné toky, moria, oceány. Robíme všetko pre to, aby sme roztopili našou aroganciou ľadovce, ktoré sú tak nevyhnutné pre ľudstvo. Zásoby pitnej vody sa míňajú a my sa len prizeráme a nič nerobíme. Je toho tak veľa, čím škodíme, či už priamo, vedome, alebo nepriamo a nevedome. Ale prečo? Prečo bodáme do srdca toho, kto nám dáva? Zem volá o pomoc. Stoná pod ťarchou odpadkov a ťažkých strojov, stoná keď ju dusíme výstavbou obydlí, infraštruktúrou, mega podnikov a tovární. Mestá už expandovali do nádherného lona prírody. Divá zver už pomaly nemá kde žiť. Strácame lesy, lúky, v horách pozeráme na ultramoderné stavby a nie na vrcholky hôr.

              Pripadám si moc malá, aby som čokoľvek napravila. Ale predsa len môžem. Aspoň máličko. Možno napríklad robiť na základných školách osvetu. Samozrejme zaujímavou a zrozumiteľnou formou, aby to deti a mladých ľudí oslovilo. Aby začal každý u seba. Stačí napríklad eliminovať odpad vo svojej domácnosti a ten čo predsa vznikne, správne likvidovať. Keď dostatočne namotivujeme deti, aby milovali svoju Zem, možno raz budú práve oni rozhodovať o veľkých ekologických projektoch.

              Nebuďme ľahostajní a priložme každý ruku k našej budúcnosti a budúcnosti našej Zeme. Sme od nej závislí.

                                                                                                                        Timea Uhlíková (III.B)

          • Vyhodnotenie súťaže Čitateľský maratón NETRADIČNE
            • Vyhodnotenie súťaže Čitateľský maratón NETRADIČNE

              1. miesto: Tereza Zelinová 4.B
              2. miesto: Margaréta Bičanová 4.A
              3. miesto: Romana Vráblová 3.A

              Práce žiakov boli ocenené knižnými poukážkami a poslané do celoštátnej súťaže Správa z izolácie, ktorú organizuje Denník N. Vybrané súťažné texty sú uverejnené v školskom časopise na stránke školy.  Pripájame ukážku víťaznej práce.

              Víťazom blahoželáme, ostatným ďakujeme za príspevky.

              SPRÁVA Z IZOLÁCIE

              Utorok 14.11.2020

              10:00

              Dnes je tretí deň karantény. Našťastie sme si ešte nezačali liezť na nervy.  Mirka sa momentálne snaží spraviť rybaciu nátierku na raňajky a Danko išiel nasekať drevo, aby sme si mohli zakúriť v krbe. Bez ohňa by sme tu asi zamrzli, keďže už teraz máme všetci plné nosy a boľavé hrdlá z noci, kedy pre istotu nekúrime, aby sme sa v malej chatke nezadusili. Danko začal stresovať, že už máme koronu, ale ja s Mirkou ho ubezpečujeme, že je to len z prechladnutia.

              „Otvor tie okná už konečne, veď sa tu všetci zadusíme!“ skríkla som práve na Danka, lebo je všade kopec dymu.

               Mirka stihla dorobiť nátierku a Ideme sa najesť, aby sme sa mohli premiestniť dole do dediny, aby sme zachytili nejaký signál a mali aspoň trocha pojem o tom, čo sa deje v škole.

              15:00

              Obed. Ach, zase obed. Nič nové, už tretí deň máme na obed kačku s červenou kapustou, ktorú nám nabalila babka v deň, keď sme sa dozvedeli, že sme boli s pozitívnym a musíme ísť rýchlo do karantény. Prisahám, že po konci tejto izolácie sa už kačky viac nedotknem!

              „Čo ideme robiť?“ pýta sa Mirka, aj keď nám je všetkým jasné, že je čas na UJA. V skutočnosti to má iný názov, ale nechcem znieť vulgárne. Je to kartová hra, ktorú sme naučili Mirku hrať. Princíp je v tom, že ten, kto prehrá, sa musí postaviť na stôl a verejne prehlásiť, že je UJO. Samozrejme, že nás tá hra už postupne prestáva baviť, a tak sme si začali dávať menšie stávky.

              „Ten, kto bude trikrát za sebou UJO, bude musieť 24 hodín robiť všetko, čo mu ostatní povedia,“ navrhol Danko a my sme s radosťou prijali stávku. Súboj bol veľmi napínavý, ale nakoniec Danko prehral. Nuž, smola.

               20:00

              Po tom, čo sme ho poslali zavrieť bránu, umyť riad, nasekať drevo a zatvoriť okno, ktoré bolo od nás asi 10cm, si myslím, že už začína aj ľutovať, že vymyslel takúto stávku.

              23:00

              Ucítili sme dym.

              „Niečo horí!“ povedala som na ostatným po tom, čo sa začala chatka plniť dymom. Vyvetrali sme všetko, prezreli chatu, no dym sa držal stále vo vnútri. Danko prišiel na teóriu, že nás niekto podpálil. Ale bolo to vonku. Dom o niekoľko metrov nižšie dymil. Uchvátene sme pozerali,  čo sa bude diať, až kým neprišli hasiči. Po chvíli sme sa zobrali naspäť dovnútra a rozhodli sa ísť spať. Konečne adrenalín!

              Tereza Zelinová IV.B 

          • Deň učiteľov 2021
            • Deň učiteľov 2021

            • online príhovor riaditeľa školy k príležitosti Dňa učiteľov

              „V živote niet nič dôležitejšieho než čas, kto utráca čas, utráca život.“

              Milé kolegyne, milí kolegovia, učiteľky, učitelia,

              dnes si opäť pripomíname narodenie učiteľa národov a zakladateľa modernej pedagogiky Jána Amosa Komenského. I keď od jeho narodenia uplynuli už vyše štyri storočia, jeho posolstvá majú čo povedať i dnes.

              Už niečo vyše roka naša spoločnosť prežíva najväčšiu krízu posledného storočia. Bojujeme s časom, bojujeme s pandémiou. Nielen zdravotníctvo, ale aj školstvo dostáva zabrať. Online vyučovanie, práca po večeroch, vyvolávanie duchov, či nemožné na počkanie a zázraky do troch dní. I toto sú výzvy, ktorým čelíme.

              Milé kolegyne, milí kolegovia,

              prosím, venujme si čas. Čas na život, čas na rodinu, čas na seba, čas pre iných i čas na prácu. Čas, z ktorého každú prežitú minútu nebudeme ľutovať.

              Pri tejto príležitosti mi dovoľte poďakovať sa všetkým zamestnancom školy, bez ktorých by to sotva fungovalo. Každý jeden z nás je dôležitý a zaslúži si naše uznanie za svoju prácu a aj preto vyslovujem slová vďaky všetkým zamestnancom či už pedagogickým alebo nepedagogickým, ktorí sa podieľajú na výchovno-vzdelávacom procese a fungovaní školy.

              V týchto komplikovaných časoch Vám želám hlavne zdravie, pokoj a čas na všetko, po čom túžite.

              Verím, že Vám malá pozornosť v podobe vitamínového balíčka spraví aspoň trošku radosť a prispeje tak Vášmu zdraviu alebo zdraviu Vašich blízkych.

              Ešte raz Vám ďakujem a prajem pokojný Deň učiteľov.

          • SVETOVÝ DEŇ VODY
            • SVETOVÝ DEŇ VODY

            • Svetový deň vody je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet každoročne pripomína 22. marca.

              Po prvýkrát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v brazílskom Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.

              Voda má zásadný vplyv na ľudské zdravie. Bez potravy človek vydrží niekoľko týždňov, ale bez vody iba pár dní. Pravidelné umývanie rúk je napríklad jeden z najlepších spôsobov, ako odstrániť baktérie a predchádzať tak prenosným ochoreniam. Človek každý deň potrebuje prístup k vode na pitie, varenie a osobnú hygienu.

              Žiaci III. A a B. triedy  prispeli svojimi prácami k oslave tohto dňa.

          • Čitateľský maratón NETRADIČNE
            • Čitateľský maratón NETRADIČNE

            • Knihy sa vydávajú.

              Knihy sa čítajú.

              Knihy sa píšu.

              Knihy sa kupujú.

              Knihy sa zbierajú.

              Knihy zavádzajú.

              Knihy sa vyhadzujú.

              Knihy sa vydávajú.

              Atď.

              Spisovateľom sa stane človek ľahko. Niečo napíše. Dokonca ani nemusí napísať: stačí, keď niečo vymyslí.

              Teraz TI poviem: Aj Ty môžeš napísať knihu.

              Z toho vyplýva, že:

              Aj ty môžeš byť spisovateľ.

              Zapojte sa do súťaže, vytvorte krátku báseň, text piesne, poviedku, rozprávku ..... akýkoľvek text na tému: Správa z izolácie.  Text pošlite do 31.3.2021 na Edupage v správe pre:  Mgr. Gabriela Pažická.

              Najlepšie práce budú ocenené finančnou odmenou: 1. miesto – 30€, 2.miesto – 20€, 3. miesto -10€ a uverejnené v školskom časopise.

    • Kontakty

      • Stredná športová škola
      • 041/5004408
      • Vrátnica (spojovateľka) - škola: 041/5004408 Vrátnica - školský internát: 0918370886
      • Rosinská 6 010 08 Žilina Slovakia
      • IČO: 55494099
      • DIČ: 2122053142
      • 100019964
      • E0007603849
      • PaedDr. Peter Hruška peter.hruska@sportovaskolaza.sk 041/5004410, 0907849466
      • Mária Dubová maria.dubova@sportovaskolaza.sk 041/5004409 - 10 agenda korešpondencie, odpisov vysvedčení a pod.
      • PaedDr. Jana Čibenková jana.cibenkova@sportovaskolaza.sk 0917823046 agenda školských akcií, maturitných skúšok, výchovno-vzdelávacích záležitostí teoretického a praktického vyučovania
      • PaedDr. Vladimír Kuťka vladimir.kutka@sportovaskolaza.sk 0908902252 agenda rezervácií športovísk, športovej prípravy, prijímacieho konania
      • Mgr. Erika Kobyliaková erika.kobyliakova@sportovaskolaza.sk 0917792745
      • Mgr. Emília Berešíková emilia.beresikova@sportovaskolaza.sk 0918370885 agenda prijímania žiakov do školského internátu a výchovno-vzdelávacích záležitostí v školskom internáte
      • Ing. Renáta Orješková renata.orjeskova@sportovaskolaza.sk 041/5004408 ekonomická agenda
      • Alexandra Baránková alexandra.barankova@sportovaskolaza.sk 0918222935
      • Zdenka Konštiaková skolska.jedalen@sportovaskolaza.sk 0918370887 041/5006614 - 15
      • Číslo účtu školy (bežný) SK64 8180 0000 0070 0068 8652
      • Číslo účtu školskej jedálne (stravovací) SK14 8180 0000 0070 0068 8679
      • https://www.facebook.com/sportovaskolaza
      • https://www.youtube.com/channel/UCsnkwuMEzae8-uO7gyCkmtw
    • Prihlásenie